Com prevenir i gestionar el furt intern

Quan es pensa en les amenaces per al negoci, el furt a les botigues és probablement el número u. La idea que algú robi centenars d’euros de productes en una bossa gegant i es vagi amb ells és horripilant. Desafortunadament, hi ha una amenaça que podria estar encara més amunt a la llista: els empleats.

Un estudi global sobre el robatori en comerços minoristes va trobar que els empleats roben una mitjana de 1890 € en robatoris, mentre que el lladre de botigues mitjana “només” està al voltant de 438 €. Això és bastant xocant. Per descomptat, s’ha d’emfatitzar que només una petita minoria dels empleats roben activament. També afegir que molts dels empleats ben intencionats poden contribuir accidentalment a les pèrdues cometent errors durant el recompte d’inventari o malentenent les polítiques o descomptes i donant-les en el moment equivocat.

 

Tipus de robatori d’empleats en el comerç minorista

Hi ha nombroses formes en què un empleat pot robar activament a un minorista en aquests dies, però aquí hi ha algunes principals:

 

Robatori de productes

Els empleats poden robar productes, ja sigui per guardar per a si mateixos o per vendre’ls en algun lloc d’Internet. Un mètode clàssic per robar productes és amagar alguna cosa a les escombraries quan el treuen, que després trauran del contenidor. Els empleats també poden amagar petits objectes a la seva bossa o en les butxaques.

 

 

Robatori de targetes de regal

El robatori de targetes de regal és molt popular en aquests dies, en gran part perquè és difícil de detectar. Hi ha diversos mètodes per dur a terme aquesta estafa, però en general, els empleats emetran reemborsaments falsos a les targetes de regal que conservaran. També poden donar-li a un client que compra una targeta de regal una targeta de regal en blanc mentre es queda amb la targeta carregada. Aquesta forma de frau és perillosa. A la botiga insígnia de Sak, a la Cinquena Avinguda, un empleat va poder aconseguir 130.000 dòlars en devolucions falses fa uns anys.

 

“Afecte”

“Afecte” és quan un caixer opta per no cobrar a un amic o membre de la família. També pot ser quan un caixer falsament dóna el seu descompte de la botiga als seus amics o membres de la família.

 

Robatori d’identitat

Aquest mètode final de robatori intern pot no estar dirigit contra la botiga, però està dins de la mateixa agrupació d’activitats i podria costar a la botiga la seva reputació. Els empleats del comerç minorista tenen àmplies oportunitats per robar la identitat dels clients. En una botiga, per exemple, se solen no només acceptar targetes de crèdit per telèfon, sinó també números d’assegurança social si es vol obrir una targeta de crèdit per a algú. Els empleats tenen, com a mínim, centenars d’oportunitats a l’any per utilitzar el nombre d’assegurança social i la informació de la targeta de crèdit d’un client.

 

Skimming

Els empleats han estat robant la part superior de la caixa registradora durant anys. Els empleats que saben que no sol importar una discrepància d’uns pocs euros al calaix de diners en efectiu poden aprofitar-se traient lentament una quantitat bastant gran de diners en efectiu amb el temps.

 

Per què roben els empleats?

És probable que hi hagi tantes raons com lladres, però sovint es tracta d’un empleat descontent. Potser estiguin robant per venjar-se de la botiga per alguna raó. Potser és perquè pensen que es mereixen un augment que no han rebut. Potser és perquè estan en una mala situació financera i realment necessiten ajuda. Però no tots els empleats roben per aquestes raons tampoc. Alguns, com els que participen en el “carinyo”, poden creure que només estan ajudant a un amic amb els seus beneficis laborals. Alguns ni tan sols s’adonen que en realitat estan robant a la botiga.

 

 

Com prevenir el robatori intern

El primer que cal saber és que el millor és simplement evitar que aquestes situacions succeeixin. Una vegada que un empleat està robant, pot ser una situació difícil de manejar. Fins i tot pot ser una situació perillosa per a la persona que s’enfronta al lladre.

 

1. Verificar els antecedents de tots els empleats nous.

Realitzar una verificació d’antecedents és un procés bastant estàndard que ajudarà a eliminar qualsevol ou dolent clar per avançat. Mikal E. Belicove de Forbes té alguns bons consells:

  • Suggereix que encara que faci servir la verificació d’antecedents, no utilitzeu “la caixa”. Això vol dir, no pregunti a algú si té antecedents penals en la seva sol·licitud de paper només per eliminar la gent. Realitzeu les entrevistes primer i conegui a algú primer per evitar la discriminació innecessària.
  • Sigui consistent i executi el mateix procés en cada sol·licitant.
  • Busqui patrons, en lloc d’un sol acte bo o dolent.
  • Utilitzeu una agència professional.

 

2. Assegurar que tots els empleats estiguin ben entrenats en les polítiques per prevenir pèrdues accidentals.

Com es va esmentar anteriorment, els empleats poden cometre errors en el treball. Si està entrant el nombre incorrecte d’inventari o donant el descompte incorrecte, els errors succeeixen i realment poden sumar.

Treballeu amb els seus empleats perquè coneguin les seves polítiques i verifiquin la seva feina. Per exemple, hi ha empleats que desconeixen la naturalesa dels descomptes i quan es revisen els rebuts es detecta l’error. És important formar els empleats i assegurar que entenen totes les promocions ja que pot evitar pèrdues a la llarga no desitjades.

 

3. Utilitzar un modern programari de gestió d’inventari i de punts de venda per facilitar el control de les discrepàncies.

Certament es podrien auditar els rebuts tots els dies, setmanes o mesos per a tractar de descobrir patrons de pèrdua a la botiga. Però també pot implementar un modern sistema de gestió d’inventari i de punts de venda (TPV) per obtenir tot aquests informes cada dia. Aquests informes han de facilitar la detecció de patrons (per exemple, si la caixa registradora ha baixat uns quants euros de forma constant) i permetran adonar-se del que falta quan es realitzin comprovacions d’inventari.

 

4. Comptar els calaixos d’efectiu cada dia.

Comptar els calaixos de diners en efectiu cada dia per mantenir un control complet de la quantitat de diners en efectiu que hi ha en ells en tot moment és important. Executar aquests recomptes dissuadirà el skimming i ajudarà a detectar-també.

 

5. Fer servir un sistema de companys per a les escombraries.

Atès que les escombraries és un mètode popular per al robatori d’empleats, es suggereix que els empleats treguin les escombraries junts. És menys probable que els lladres tractin de ficar alguna cosa a la bossa d’escombraries quan algú els està observant.

Aquest consell és doblement bo, també, perquè tenir a dues persones traient les escombraries és típicament més segur de tenir una persona traient les escombraries.

 

6. Demanar als empleats que revisin les maletes dels altres abans que es vagin pel dia.

Aquest consell és una mica incòmode. Sempre que un empleat surt de la botiga, el gerent de torn pot registrar la bossa abans de sortir. Al tancament, l’empleat que surt amb el gerent també revisa la bossa del gerent. Sempre era una mica incòmode sostenir la bossa i deixar que una altra persona el revisi, i sempre serà bastant incòmode ser la persona que revisava la bossa, però certament ho fa més difícil per a qualsevol que vulgui sortir amb un article a la bossa.

 

7. Implementar programari de vigilància.

El programari de vigilància ja no és només càmeres de vídeo. Ara les càmeres estan equipades amb un programari que pot ajudar-los a detectar activitats com ara “sweethearting” i alertar del problema. És bastant increïble. Aquests sistemes són especialment bons per documentar casos de robatori d’empleats.

 

8. Mantenir contents als empleats.

Els empleats feliços són millors per a un negoci. Són més productius i menys propensos a robar. El sector minorista en el seu conjunt no ha estat el millor a l’hora de vetllar perquè els seus empleats estiguin contents, però tant Starbucks com Costco destaquen. Starbucks, per exemple, ha eliminat la bretxa salarial de gènere a les seves botigues dels EUA i ajuda a pagar l’educació universitària dels seus empleats. Costco comença seus empleats a $ 11.50 l’hora i contracta gairebé exclusivament des de dins. Pagar als empleats un pagament just (encara que no es pugui pagar el nivell de Costco) i fer el que sigui per proporcionar-los un ambient de treball feliç pot repercutir en un menor furt intern i més productivitat.

 

Què passa després que algú roba?

Els empleats encara podrien robar, fins i tot amb els millors esforços per part de la direcció. Quan això succeeix, què pot fer-se?

 

1. Recopilar i documentar tantes proves com sigui possible.

El primer és el primer – no es pot acusar a un empleat de robatori. Si s’equivoca o no pot provar-se, l’empresa pot enfrontar-se a represàlies legals. En el seu lloc, ha de documentar acuradament tot el que es pugui. També s’ha de realitzar auditories, recopilar rebuts i reunir les seqüències de vídeo correctes.

Joseph Addams, un agent de prevenció de pèrdues de tercers, diu que de vegades permet que un empleat robi unes quantes vegades més abans d’enfrontar al lladre, només per assegurar-se que té un cas documentat i hermètic.

 

2. Trucar a la policia local per demanar consell.

La comissaria de policia local pot aconsellar sobre com documentar el robatori d’empleats i fins i tot donar consells per a les entrevistes. Millor utilitzar aquest ajut.

 

3. Entrevistar a l’empleat.

Quan finalment es tingui un cas hermètic, el millor és portar a l’empleat a una entrevista per confrontar-lo amb les seves proves. És millor assegurar-se fer-ho quan hi hagi altres persones a la botiga i no avisar a l’empleat per endavant. Addams també té alguns consells d’entrevistes per compartir:

  • Preparar tota la paperassa per avançat, incloent la paperassa d’acomiadament i, si és possible, el xec final.
  • Mantenir un testimoni a l’habitació. Típicament un altre gerent de botiga o persona de RRHH.
  • Començar l’entrevista dient-li a l’empleat que només desitja revisar alguns procediments.
  • Encara problablemente ja se sàpiga tot, no descartar assabentar-se de coses addicionals. Usant diverses tàctiques, pot fer que l’empleat confessi crims que no se sabia que havien comès.

Si va a processar l’empleat legalment, truqui a la policia després que l’empleat hagi confessat, però ha de contiunarse l’entrevista fins que arribi la policia. I cal tenir en compte que l’empleat té permís legal per aixecar-se i sortir de la reunió en qualsevol moment, i no s’ha de fer res per impedir que ho faci.

 

 

4. Acomiadar-los.

Llevat que el raonament de l’empleat per robar està en la línia de la raó de Jean Val Jean per robar pa a Les Miserables, haurà de acomiadar-a l’empleat. (I si la raó és tan noble com la de Jean Val Jean, ha d’investigar es què pot fer per ajudar a l’empleat a arribar a un lloc millor a la vida. No cal que processi legalment al seu empleat, especialment si el robatori és marginal, però no es pot tenir a ningú treballant en qui no es confiï.